KUCHNIA EUROPEJSKA:
W przypadku kuchni europejskiej nie ma jednego rodzaju. Na tym kontynencie każdy kraj posiada swoją własną bardzo zróżnicowaną kuchnię.
Do jednych z najbardziej rozpoznawalnych należą:
- kuchnia francuska
- kuchnia brytyjska
- kuchnia włoska
- kuchnia polska
- kuchnia niemiecka
KUCHNIA FRANCUSKA:
Zazwyczaj kojarzona jest ze ślimakami, bagietkami, różnego rodzaju serami oraz żabimi udkami.
Każdemu posiłkowi towarzyszy woda nalewana prosto z kranu lub wino, które ostatnio często zastępuje się piwem. Według francuskiej kultury, każdy posiłek należy zakończyć kawałkiem sera.
KUCHNIA BRYTYJSKA:
Do najbardziej tradycyjnych potraw tej kuchni zalicza się pieczone mięso, a zwłaszcza wołowinę i jagnięcinę, puddingi, a także placki, natomiast do najbardziej znanych dań przypisuje się rybę z frytkami i legendarne, bardzo obfite angielskie śniadanie.
KUCHNIA WŁOSKA:
Szczególnie charakteryzuję się szeroką gamą warzyw, przypraw i makaronów. Popularnym dodatkiem także są oliwki i pomidory. Tradycyjnymi i najbardziej znanymi potrawami są pizza, risotto, lasagne i spaghetti.
KUCHNIA POLSKA I NIEMIECKA:
Wspólną cechą obu kuchni są syte i dosyć tłuste dania. Najbardziej rozpoznawalną potrawą polską są pierogi, a niemiecką kiełbaski w różnych postaciach.


Komentarze
Prześlij komentarz