Przejdź do głównej zawartości

Kuchnie krajów Europy

KUCHNIA EUROPEJSKA:

W przypadku kuchni europejskiej nie ma jednego rodzaju. Na tym kontynencie każdy kraj posiada swoją własną bardzo zróżnicowaną kuchnię.
Do jednych z najbardziej rozpoznawalnych należą:
  • kuchnia francuska
  • kuchnia brytyjska
  • kuchnia włoska
  • kuchnia polska
  • kuchnia niemiecka

KUCHNIA FRANCUSKA:

Zazwyczaj kojarzona jest ze ślimakami, bagietkami, różnego rodzaju serami oraz żabimi udkami.
Każdemu posiłkowi towarzyszy woda nalewana prosto z kranu lub wino, które ostatnio często zastępuje się piwem. Według francuskiej kultury, każdy posiłek należy zakończyć kawałkiem sera.


KUCHNIA BRYTYJSKA:

Do najbardziej tradycyjnych potraw tej kuchni zalicza się pieczone mięso, a zwłaszcza wołowinę i jagnięcinę, puddingi, a także placki, natomiast do najbardziej znanych dań przypisuje się rybę z frytkami i legendarne, bardzo obfite angielskie śniadanie.

KUCHNIA WŁOSKA:

Szczególnie charakteryzuję się szeroką gamą warzyw, przypraw i makaronów. Popularnym dodatkiem także są oliwki i pomidory. Tradycyjnymi i najbardziej znanymi potrawami są pizza, risotto, lasagne i spaghetti.


KUCHNIA POLSKA I NIEMIECKA:

Wspólną cechą obu kuchni są syte i dosyć tłuste dania. Najbardziej rozpoznawalną potrawą polską są pierogi, a niemiecką kiełbaski w różnych postaciach.






Komentarze